Begraven of Cremeren
De eerste vraag die u vaak wordt voorgelegd is: ‘Wordt het een begrafenis of een crematie?’ In Nederland bestaat ook de mogelijkheid om het lichaam beschikbaar te stellen aan de wetenschap of te kiezen voor een zeemansgraf. Binnenkort komt hier ook resomeren bij.Begraven of cremeren is in Nederland het meest gangbaar.
Begraven
Begraven kan in Nederland op verschillende plaatsen, een Algemene begraafplaats van een willekeurige gemeente, begraafplaats in beheer van een kerk of een natuurbegraafplaats.
U heeft ook de keuze uit een Algemeen graf of een particulier graf. Het verschil tussen beide is dat er bij een Algemeen graf vaak geen mogelijkheid bestaat om de grafkosten te verlengen als de minimale tijd van 10 jaar is verstreken. Bij de meeste begraafplaatsen mag er ook geen herdenkingssteen of ander monument geplaatst worden omdat er wellicht snel een andere overledene bij komt te liggen. (de overledene ligt dus in een graf bij een onbekende)Bij een particulier graf heeft u vaak de keuze uit een 1-persoons- of 2-persoonsgraf, dat dan exclusief voor u gereserveerd is. De rechthebbende van het graf bepaalt in dit geval wie er in het graf mag rusten. Hier mag dan wel weer een monument op geplaatst worden.
Bij een kerk of natuurbegraafplaats zijn vaak afwijkende regels. Dit zoeken wij graag voor u uit en informeren u hier verder over.
Grafbedekking
Na een aantal weken of maanden zult u wellicht een grafbedekking willen kiezen dat bij de overledene past. Wij raden de volgende bedrijven bij u aan:
- Corbeel & Greven Natuursteen, Rondweg Zuid 13, Winterswijk
- Schoot Natuursteen B.V., Fabriekstraat 18 in Doetinchem
- Robbertsen Grafmonumenten
Crematie
Bij een crematie maken wij gebruik van een crematorium in de regio waarbij eventueel na afloop ook gelegenheid is voor een samenzijn in de koffiekamer.De crematoria in de regio gaan alle met de huidige tijd mee en de crematie vindt daarom op een milieuvriendelijke manier plaats. Na afloop van het crematieproces wordt de oven ontdaan van de as van de overledene en wordt nadat dit een bewerking heeft ondergaan voor een periode van minstens 4 weken in de algemene nis bewaard. Dit is de wettelijke termijn dat een overledene hier moet verblijven. In overleg met de Officier van Justitie kan hiervan worden afgeweken.
Een afscheid is uiteraard in de aula van het crematorium te houden maar er is ook een mogelijkheid om het afscheid elders te houden en de overledene in familiekring weg te brengen of uit te zwaaien vanaf de betreffende locatie.